Een vitale vijftiger
Een vitale vijftiger

Toen mijn ouders vijftig werden, waren ze in mijn ogen oud. Als nakomertje met 2 broers boven mij, had ik mijn tienerjaren nog niet aangetikt en was alles boven de twintig jaar oud. De feesten werden gevierd met de traditionele Abraham en Sarah, het symbool van de vijftiger. r werden poppen voor de deur gezet met slingers en spandoeken en teksten die op humoristische wijze verwezen naar de jarige. Familie en vrienden kwamen op visite, sigaretten op tafel, Vieux en rosé in het glas en we aten taartjes, blokjes kaas en worst. Niet zelden zie je ook nu nog een Abraham in de tuin staan met de opdracht even flink te toeteren. Eén van de weinige bevelen die ik met veel plezier opvolg.
Nog niet zo lang geleden werd ik zelf vijftig en ik vierde mijn feest op vergelijkbare wijze. Er stonden poppen in de tuin, familie en vrienden kwamen voorbij en we aten en dronken tot we zat waren. De sigaretten waren verbannen naar de tuin en de Vieux en Rosé hadden plaatsgemaakt voor speciaal bieren en witte souvignon. Een belangrijk ander verschil was dat ik niet oud ben. In ieder geval niet zo oud als mijn ouders destijds. In ieder geval, dat vind ik. De realiteit is anders: "Je wordt ouder papa, geef het maar toe." Voor mijn kinderen ben ik, behalve hun vader, ook een man van middelbare leeftijd. En als ze dat tegen je zeggen moet je je achter de oren krabben: Middelbare leeftijd? Oef.
Hoe zou dat voor bedrijven zijn? Geldt daar ook een middelbare leeftijd voor? En wanneer gaat die in? Wanneer bedrijven hun honderd jarig jubileum vieren mag je het "Koninklijk" certificaat aanvragen. Bedrijven als KLM, Ahold, Grolsch, Philips, Eru, Bols en Auping hebben de status van honderd-plus bereikt. Die kan ik niet betrappen opgedrag dat bij een middelbare leeftijd "hoort". Voor bedrijven gelden kennelijk andere regels dan bij mensen. Vitaliteit is voor beide van groot belang. Bij mensen gaan de jaren op een bepaalde leeftijd toch tellen. Er komen kwaaltjes en ongemakjes die bij de leeftijd horen. En al kan je er zelf het nodige aan doen, de pensioengerechtigde leeftijd komt een keer kijken. Bedrijven kunnen zichzelf blijven vernieuwen. Wanneer dit gebeurt kan op de volgende vragen positief worden geantwoord: Telt het bedrijf nog mee in de benchmark met vergelijkbare bedrijven? Hoe is de positie in de markt? Kan het bouwen op een goede historie, een trouw klantenbestand en is het vizier gericht op de toekomst? Blijft het financieel gezond?
AFP, Apeldoorn Flexible Packaging ziet Abraham. Of Sarah. Vijftig jaar is niet oud, zelfs niet middelbaar. Hier wordt 50 weken per jaar, 7 dagen per week, 24 uur per dag met meer dan 250 mensen verpakkingsmateriaal gemaakt. 65 Miljoen kilo, meer dan 3.000 vrachtwagens per jaar. Verpakkingsmateriaal voor het veilig verpakken van voedsel en stretchfilm voor het veilig transporteren van opgestapelde pallets. Het produkt wordt voornamelijk verkocht in Europa en een klein deel wereldwijd. Er wordt dagelijks nagedacht over duurzaamheid en de mogelijkheden het materiaal beter te laten passen in onze huidige samenleving. Hoe kan de afvalberg worden verkleind, materialen hergebruikt, transporten ge-optimaliseerd? Maar ook, hoe kan dit op een manier dat het betaalbaar blijft? Hoe wordt in en buiten de keten uitgelegd wat er aan de hand is? En uiteindelijk moet er ook iets worden verdiend om die 250 gezinnen en aandeelhouders van een inkomen te voorzien. AFP heeft in het verleden een aantal baanbrekende innovaties gedaan die besparingen in de markt geven van meer dan 20%. En er wordt verder gezocht. Recent is bij voorbeeld de Bio-based stretch film gelanceerd die een zeer belangrijke reductie van Co2 geeft en de ontwikkeling van goed recycable mono-materialen gaat in een hoog tempo. Er wordt enthousiast gewerkt aan oplossingen die aan de ene kant het gebruik van verpakkingsmaterialen beperken en aan de andere kant nieuwe, veilige en duurzame oplossingen geven. En de markt zit erop te wachten. Alleen wanneer innovatie, duurzaamheid en betaalbaarheid met elkaar in balans zijn, kunnen de doelstellingen voor de komende 50 jaar worden gerealiseerd. Doelstellingen die natuurlijk ook te maken hebben met het milieu. Consumenten geven voortdurend de boodschap door dat het beter moet en kan. Een uitdagend pakket aan taken en doelstellingen ligt op tafel die een gezonde groei voorspellen. Dit kan niet zónder je maatschappelijke plek te kennen en te blijven werken aan verantwoorde oplossingen. De verpakkingsbranche ligt onder het milieu-vergrootglas, maar zonder verpakkingen kunnen we ook niet. AFP heeft als vitale vijftiger met gezonde blik op de toekomst heel even een klein feestje gevierd. Nu wordt de gezonde Apeldoornse Arbeidsethos weer opgepakt. Cheers!
Mag het iets meer zijn?
