Cruciale beroepen
Het mag wel wat minder
Cruciale beroepen
Sinds het coronavirus ronddwarrelt ben ik een in verwarring. Voor mijn beroep ben ik gewend veel te reizen. Binnen Nederland, Europa en intercontinentaal. Mijn Gold status van Flying Blue (het loyaliteitsprogramma van onder andere de KLM) zou dit jaar naar Platina gaan. Een status die je bereikt bij veel vliegen. Het geeft je wereldwijde toegang tot business lounges op vliegvelden en geeft net even wat meer voordelen bij het boeken van een stoel. Dat reisgedrag nam ik ook mee in mijn privé leven. Ook hier vloog ik veel en graag naar prettige bestemmingen om leuke dingen te doen. Doordat ik gemiddeld 1,5 week per maand in het buitenland zit moet ik mijn sociale leven aanpassen aan mijn agenda. Of andersom. Een manier van leven die me goed doet.
Maar nu even niet. Werd ik er voorheen onrustig van als de komende drie maanden niet vol gepland stond met diverse trips, ben ik nu aan huis gekluisterd. In een ultieme poging een agressieve griepvariant te ontwijken vermijd ik de meeste sociale contacten. Gisteren kwam het bericht dat de situatie nog wel tot 1 juni gaat duren. Dat is bijna tien weken. 68 dagen. Bovenop de 12 dagen sinds de mededeling dat we gaan thuiswerken zijn dit 80 dagen. Potverdikkeme, dat is een boel zeg. Maar sinds gisteren heeft de onrust plaats gemaakt voor berusting. Het is duidelijk, officieel en bevestigd. Dan moet het maar zo zijn.
Op social media zie ik veel mensen die al meer gewend lijken te zijn aan de nieuwe situatie. Ze gaan door met hun geweldige leven en vinden de ene slimme oplossing na de andere om de tijd nóg leuker te besteden. Ik ben nog niet zo ver. Ik moet vooral aan het werk overdag. Hoewel ik geen cruciaal beroep heb, ben ik er toch mooi druk mee. AFP maakt oa verpakkingsfolie voor de voedselindustrie. En de industrie wordt zenuwachtig. Hamstergedrag van de consument slaat over op de industrie. De ene what-if verklaring volgt op de volgende verklaring van if-than. Ho, wacht eens, even terug, de voedselindustrie. Daar leveren we aan, dus heb ik dan toch een cruciaal beroep? Dat zou grappig zijn, van paria in de wereld vanwege het werken voor een plastic producent naar een cruciaal beroep. Het maakt me eigenlijk niet zo heel veel uit. Ook ik heb geklapt voor de zorg en ook ik probeer die 1,5 meter minimaal te respecteren. Dat we het met zijn allen moeten doen is me ook wel duidelijk. We moeten zoeken naar een nieuwe balans en daar maken we fouten in. Cruciale fouten. En we zijn niet de enige.
Het afgelopen weekend was het mooi weer. Een ommetje mocht worden gemaakt. We weten hoe het gaat op mooie zondagen in het voorjaar. We trekken met zijn allen naar buiten. Zo ook afgelopen zondag. Een fris lentezonnetje, strak blauwe hemel en zondag. Je kunt van verre al aan zien komen dat dat niet goed gaat in deze corona tijd. Iedereen schiet in de oude gewoonte en gaat een blokkie om. Met de horeca dicht betekent dat: veel mensen op stranden en in natuurgebieden. En als je met je auto bij aankomst ziet dat het wat aan de drukke kant is, ga je ervan uit dat je die 1,5 meter afstand wel aanhoudt. Dat blijkt tegen te vallen en we hadden het kunnen voorzien. Hoe ver zijn de instanties inmiddels in crowdcontrol? We konden het toch voorspellen wat er zou gaan gebeuren. Hoewel de meeste mensen van goede zin zijn, houdt niet iedereen zich aan de regels. Regels die ook nog eens te veel ruimte voor interpretaties lieten. Mijn verbazing was groot dat de regering de verongelijkte schoolmeester speelde en vervolgens als een haas nieuwe maatregelen aankondigde. Was het uit de hand lopen dit weekend nodig om draagvlak te vinden voor strengere maatregelen, of was men echt zo naïef? Dacht men echt dat het wel goed zou gaan en dat we het zonder strakke regels wel zouden redden? Ga er als Nederlandse regering alsjeblieft niet vanuit dat we hier in Nederland slimmer zijn dan in Italië waar het in vergelijkbare situaties op vergelijkbare manier uit de hand liep. Natuurlijk, nu kan de Nederlandse goegemeente haar oordeel vellen over de toekomstige IC patiënten. Zie je nou wel? Iets wat dicht bij “eigen schuld” ligt. Ik heb de regering en de aanpak van de crisis hoog zitten en heb diep respect voor de handling van de situatie maar dit was een cruciale fout. Althans, volgens mij als huiskamer expert die overal wat van vindt.
Het gevolg is dat we met zijn allen nog meer in beperking zitten en nog meer afhankelijk zijn van onze social media en online nieuwsgaring. Meningen worden voor ons gevormd, statistieken worden voorgerekend en er is ineens geen ander nieuws meer. IJdeltuiterige hoogopgeleiden zien kans hun academische golden shower over ons uit te storten in de illusie dat hun bijdrage iets toevoegt aan het algemeen welbehagen. En vervolgens zien ze hun naam en expertise verder bevestigd in de bubbel van arrogante betweters. Hier hebben ze nog jaren profijt van.
En wij, onwetenden, wij consumeren al dit nieuws en deze beschouwingen als een hamburger van McDonalds. Best lekker maar wel steeds hetzelfde en je wordt er geen vrolijk mens van.
Zo langzamerhand begin ik corona moe te worden. Moe van de experts en hun cijfers. Moe van alle goed bedoelde imitatie initiatieven. Klappen voor de zorg, liedjes online zetten, digitaal het onderwijs, sportclinics en het onderliggende vingertje van zelfbenoemde experts die het allemaal beter weten. In quarantaine gebeuren mooie dingen las ik, Shakespeare schreef zijn King Lear in quarantaine. Maar dit is geen quarantaine. Het is een bombardement aan nieuwe prikkels. Ik moet er even aan wennen. Morgen zal het weer een beetje beter gaan.
Time out!
Mag het iets meer zijn?
