Hanze

Een rood en zwart bord waarop staat wat de h*nze?
Een bakstenen gebouw met daarop een klokkentoren.
Een vuurtoren wordt 's nachts verlicht nabij een watermassa
Een menigte mensen verzamelt zich voor een groot gebouw

Verkoop in een Hanzestad


Delen is hebben. 

In de middeleeuwen kenden we het systeem van Broederschappen waarbij leermeesters hun kennis deelden met hun leerlingen. Kennis die meestal uit ervaring en met veel oefening is verkregen. Zo leerde de plaatselijke smit zijn leerling met de beschikbare materialen de beste gereedschappen te maken door eindeloos te verbeteren, te schaven, kloppen, verhitten en te koelen. Doordat de omstandigheden steeds een beetje anders waren, was het belangrijk veel technieken te leren en op het juiste moment toe te passen. Alleen de beste leerlingen kregen de kans door te groeien naar leermeester.


Een samenwerkingsverband tussen verschillende steden die door de Noord-Europese rivieren met elkaar verbonden waren is de Hanze. Een netwerk van steden werkte samen en beschermde op deze manier hun handel op basis van vertrouwen en respect. Handel is een belangrijke bron van inkomsten voor steden die aan een logistieke ader liggen. De voordelen van de geografische ligging werden op deze manier volledig uitgenut. 


Ik voel me schatplichtig aan degenen die mij hebben opgeleid, aan wie ik een tijdje heb mogen “kleven”, van wie ik de kunst heb afgekeken. 


Ik woon en werk vanuit zo’n stad. 

Leven in Hanzestad Deventer is een voorrecht. De handelsgeest waart er nog heel vitaal rond. Vanuit deze fijne stad heb ik mijn loopbaan opgebouwd. Van detailhandel naar global B2B sales. Ik vind het fijn om te pionieren en relaties uit te bouwen. Ik hou ervan om verantwoordelijk te zijn voor verkoopgroei. Verkoper zijn in een internationale omgeving is een solistische baan, waarbij je de back-up van collega’s nodig hebt. Collega’s die ge-enthousiasmeerd een project oppakken en uitvoeren, zodat ik weer een volgende klant kan targetten. 


De kennis die ik daarbij heb opgedaan wil ik niet voor mezelf houden. Menig verkoper zal zeggen geen scholing nodig te hebben heeft want zo zitten we in elkaar. We denken dat we het wel alleen kunnen en dat we beter zijn dan de rest. Maar ik spreek ook veel met ondernemers die niet alles uit hun offertes halen, of niet eens aan offertes toekomen bij gebrek aan potentiele klanten. 


Het is tijd mijn kennis over het verkoopvak te delen. Kennis van 30 jaar accountmanagement, pionieren, offertes maken, reizen, onderhandelen en orders afsluiten. 


Schatplichtig aan degenen die mij hebben opgeleid, aan wie ik een tijdje heb mogen “kleven”, van wie ik de kunst heb afgekeken, deel ik sinds 2018 die verkoopkennis actief aan ondernemers, salesmanagers en professionals. 


Hopelijk tot snel


Maarten Wolsing

Keulenstraat 12

Unit 2.23

7418 ET  Deventer


verkoop@maartenwolsing.nl

Contact
Share by: